Waarom glasvezel?

 

Waarom glasvezel ?

Om die vraag te kunnen beantwoorden leggen we eerst uit wat glasvezel is. Vervolgens vertellen we waarom wij denken dat u glasvezel moet willen. Uiteindelijk vertellen we waarom glasvezel juist in Boekel belangrijk is.

 

Wat is glasvezel?

Glasvezel, ook fiber genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezel wordt onder meer toegepast als optische vezel in telecommunicatie, waarbij licht wordt gestuurd door lange vezels van optisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren.

Een van de belangrijkste voordelen van een aansluiting op glasvezelnetwerk is de enorme snelheid. Via glasvezel wordt informatie verspreid met de hoogste snelheid die mogelijk is: de snelheid van het licht. Tot in uw huis! Een ander voordeel is dat deze snelheid niet alleen wordt gebuikt om informatie (tekst, beeld, geluid) te ontvangen, maar ook om zelf te versturen.

Waar hebben we die snelheid voor nodig?

Glasvezel opent de weg voor het doorgeven van HD-televisie, films, video’s, games, muziek, radio, telefonie en razendsnel internet. Bovendien is de capaciteit van glasvezel vrijwel onbeperkt. Zelfs als uw hele gezin – of sterker nog – uw hele buurt tegelijk van het netwerk gebruik maakt, is er geen vertraging of vermindering van kwaliteit.

Heeft u kinderen? Dan zal u ongetwijfeld weten dat ze regelmatig werkstukken moeten maken.  Bij de moderne jeugd staat communicatie centraal. Chatten word nog leuker, met storingsvrije video erbij krijgt het chatten een nieuwe dimensie.

De bestaande koperen telefoon- en kabelnetwerken kunnen het huidige dataverkeer binnenkort niet meer aan. Terwijl de vraag naar meer capaciteit iedere dag groeit. Alleen met een aansluiting op het glasvezelnetwerk kunnen wij – en onze kinderen – alles halen uit de mogelijkheden die de communicatietechnologie ons biedt. Nu en in de toekomst.

Voordelen van glasvezel:

  • Razendsnel up- en downloaden
  • Stabiel en betrouwbaar
  • Geschikt voor interactieve HD-tv (3D)
  • Klaar voor de toekomst
  • Open netwerk infrastructuur, dus meerdere leveranciers kunnen hun diensten aanbieden

Via het glasvezelnetwerk ‘reist’ gedigitaliseerde informatie met de snelheid van het licht. Dat betekent dat honderden gigabits per seconde over de lijn vliegen. Om u een idee te geven: in een Frans laboratorium verstuurden medewerkers van Bell Labs de inhoud van 400 dvd’s binnen één seconde over een afstand van 7000 kilometer.

 

Waarom niet de kabel?

Kabelmaatschappijen adverteren met fiber abonnementen (FttC, Fiber to the Curb) en vertellen u dat hun netwerken al voor 97% zijn “verglaasd”, maar die glasvezel kabels houden op in de technische ruimte van de kabelmaatschappij. Vanaf deze ruimte tot uw woning gaat het netwerk gewoon verder via koperdraad. Uw buren en u zijn daarnaast ook nog eens vaak op dezélfde koperdraad aangesloten waardoor uw datastroom gedeeld wordt. De koperen lijnen kunnen dan dichtslibben. Wanneer de aansluiting van uw woning naar het glasvezelnetwerk voor een gedeelte uit koper bestaat, al is het maar 3%, profiteert u niet van de mogelijkheden en snelheden die glasvezel wel biedt.  Met de 100% glasvezelaansluiting (FttH, Fiber to the Home) loopt de glasvezelkabel wel helemaal door tot in de meterkast van uw woning. En dat is uiteindelijk een wereld van verschil.

 

Waarom glasvezel in Boekel?

Boekel heeft relatief veel buitengebied.  Grote delen daarvan hebben zelfs geen kabel tv aansluiting en zijn voor hun internet aangewezen op de telefoonlijn en voor hun tv op een eigen satelietontvanger. Door ons glasvezelproject -waarbij we vooraf de voorwaarde hebben gesteld dat heel Boekel moet worden meegenomen- wordt ook het buitengebied goed ontsloten.

In ons buitengebied zit veel bedrijvigheid. Dan denken we niet alleen aan agrarische ondernemers maar ook aan particuliere zelfstandigen. Door deze aan te sluiten op het glasvezelnet kunnen deze bedrijven vanuit het buitengebied toch op een hoog niveau zaken doen met de wereld.

In het buitengebied wonen ook veel oudere mensen. Door ook hun woningen aan te sluiten zorgen we ervoor dat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat kan door eenvoudige diensten als BLOK en uitzendingen vanuit de kerk maar ook door meer professionele diensten zoals zorg op afstand.

Verder kent Boekel een erg actief verenigingsleven.  Wij gaan voor een echt open netwerk waar verenigingen eenvoudig hun diensten op kunnen aanbieden. Door de aanleg van ons glasvezelnet zullen er over en weer lokale diensten worden ontwikkeld. Die komen de verenigingen weer ten goede.  Zodoende draagt het glasvezelnetwerk bij aan een levendig verenigingsleven en daarmee aan de leefbaarheid van onze gemeenschap.